Właściwa dieta to podstawa dla sprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Prawda to stara jak świat i odkąd tylko medycyna zaczęła się prężnie rozwijać odkrywając zagadki naszego ciała, wskazywać zaczęto na istotne składniki diety, które przekładały się bezpośrednio na zdrowie. Szybko dostrzeżono również rolę białka. W poniższym tekście odpowiemy na zasadnicze pytanie – jak skonfigurować naszą dietę, aby uzyskać najlepsze białko w organizmie.
Dlaczego białko jest takie ważne?
Zacznijmy od podstawowej konstatacji – białka są budulcem życia i każda bez wyjątku komórka w ludzkim ciele je zawiera. Ten misterny, genetyczny łańcuch aminokwasów jest niezbędny zatem dla prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych, tkanek, poza tym uczestniczy w ważnych procesach immunologicznych.
Co jeżeli w naszej diecie zabraknie wystarczających ilości białka? Wówczas istnieje groźba wystąpienia bardzo niebezpiecznego symptomu niedożywienia, a w efekcie nawet ustania pracy jelit i mięśni. Innym skutkiem mogą być pojawiające się alergie oraz infekcje. Załóżmy, że skaleczyliśmy się w palec – bez udziału protein (inna nazwa białka) zagojenie się rany byłoby po prostu niemożliwe. Dlaczego? Otóż białka służą także do odbudowy zużywających się lub uszkodzonych tkanek. Bez nich nie może być mowy o właściwym rozwoju dzieci oraz donoszeniu zdrowej ciąży przez kobiety. Niedoborów nie wolno lekceważyć!
Najlepsze białko w diecie – jak go poszukać?
Aminokwasy białkowe odnaleźć można w szeroko rozumianym nabiale, a zatem produktach mlecznych i jego przetworach (mleko, jogurty, kefiry, sery), a także w rybach, jajach i mięsie. Jeżeli już rozmawiamy o mięsie, to pod względem ilości i jakości białka prym będzie wiodło tutaj smaczne mięso z piersi indyka, dlatego takiego przysmaku nie powinno zabraknąć w diecie żadnego sportowca. Jednak i dla wegetarian jest dobra wiadomość. Drogocenne białko występują również w pokarmach roślinnych (soja, fasola, kiełki pszenicy). Jak zatem widać, proteiny znajdują się w różnych rodzajach naszego pożywienia i wystarczy tylko wiedzieć gdzie ich szukać.
Skoro już o sportowcach wspomnieliśmy, to dobrze znanym tematem są rozmaite suplementy żywieniowe, w tym suplementy diety białkowej. Coraz częściej wskazuje się tutaj na białko serwatkowe, czyli mieszankę białek wyizolowanych z serwatki, produktu ubocznego produkcji sera. Specyfiki takie należy przyjmować jednak w sposób kontrolowany, a jak podkreślają każdorazowo producenci – żadne suplementy nie zastąpią naturalnych źródeł żywieniowych i zdrowego trybu życia.