slimxl.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

Dieta

Zasady i wskazania do przyjmowania diety lekkostrawnej

Dieta to szczególny sposób odżywiania się, dzięki któremu możliwe jest spełnienie wszelkich warunków wynikających z utrzymujących się chorób czy schorzeń. Dieta to nie tylko sposób na odchudzanie i wymodelowanie sylwetki, jest to najczęściej jeden z ważniejszych elementów rekonwalescencji i działań leczniczych. Jedną ze stosowanych technik żywienia jest dieta lekkostrawna. Dla kogo przeznaczony jest ten rodzaj żywienia się? Na czym ona polega? Jakie są jej zasady? Jakie istnieją przeciwwskazania podczas stosowania tego rodzaju diety?

Wskazania dla diety lekkostrawnej – czym jest i dla kogo?

Dieta lekkostrawna do uporządkowany sposób żywienia, który umożliwia szybkie i bezproblemowe trawienie przyjmowanych składników.
Ten szczególny sposób odżywiania się polega na nieobciążaniu układu pokarmowego, a przyjmowane składniki odżywcze są łatwostrawne i nie powodują uczucia ciężkości w organizmie.
Dieta ta dedykowana jest szczególnie osobom:
– u których występuje wysoka temperatura ciała, podczas przeziębienia czy grypy,
– z chorobą układu oddechowego – np. w przypadku zapalenia płuc,
– z zaburzeniami krążenia płucnego,
– borykających się z przewlekłymi chorobami nerek i dróg moczowych,
– z ostrym zapaleniem wątroby,
– posiadających kamice nerkową,
– które przeszły zawał, itp.

Zasady diety lekkostrawnej.

Jak każda dieta i ten rodzaj odżywiania posiada przynależne dla siebie zasady odżywiania. W początkowej fazie i podczas ich poznawania jadłospis powinien być ułożony przez specjalistę, a osoba korzystająca z tego rodzaju żywienia, powinna poznać wszelkie jej zasady i szczegóły.
Do głównych idei tej diety należą:
– ograniczenie spożywania potrwa długo zalegających w żołądku,
– zmniejszenie dziennej podaży błonnika,
– wykluczenie potraw smażonych,
– gotowanie na wodzie lub parze,
– duszenie bez użycia tłuszczu,
– pieczenie mięsa, warzyw w folii lub pergaminie,
– wykluczenie ostrych przypraw,
– pilnowanie poszczególnych wartości odżywczych – białko 15,5%, tłuszcze – 29,5%, węglowodany 55%.
Do jadłospisu w diecie lekkostrawnej powinno wdrażać się produkty takie jak:
– mleko i przetwory mleczne,
– produkty zbożowe,
– jaja,
– chude mięso i wędliny: cielęcina, wołowina, kurczak, indyk,
– chude ryby,
– surowe tłuszcze: olej sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, miękka margaryna,
– ziemniaki gotowane,
– warzywa,
– owoce,
– lekkie desery, itp.
Tworząc jadłospis według zasad tej diety należy wystrzegać się przyjmowania wielu składników i produktów. Do listy składników zakazanych należą m.in.:
– przetwory mleczne, żółte sery,
– smażone ziemniaki,
– tłuste gatunki mięs i ryb,
– kapustne, zalegające warzywa,
– napoje alkoholowe, mocna kawa i herbata, woda gazowana,
– wiele innych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *