Odżywki i suplementy diety dla sportowców to codzienność na sklepowych półkach. Postanowiliśmy sprawdzić jak używać.
Czym jest białko?
Białko to jeden z podstawowych składników zarówno żywności, jak również naszego organizmu. Stanowi budulec, katalizator przebiegu rozmaitych reakcji biochemicznych, a także składnik niektórych hormonów. Bez białka, i pochodzących z niego aminokwasów, nie ma życia, przyrostów siły i masy mięśniowej, regeneracji organizmu (żadnego z ustrojów), przemiany materii ani odporności.
Każdy gram pokarmowych protein dostarcza dodatkowo ok. 4kcal, dzięki czemu białko stanowi także nośnik energii niezbędnej do życia i funkcjonowania człowieka.
Zapotrzebowanie na białko zmienia się na przestrzeni życia i uzależnione jest od wielu czynników. Do najważniejszych z nich zaliczamy: wiek, płeć, tempo wzrostu, sprawność układów (w szczególności trawiennego oraz wydalniczego). Nie bez wpływu pozostaje także poziom aktywności fizycznej – intensywne uprawianie sportu lub rekreacja pod postacią ruchu wzmaga nieco naszego zapotrzebowanie na białko, największy wzrost odnotujemy jednak parając się sportami siłowymi, gdzie przyrost masy mięśniowej i siły jest największy, przewyższający nawet ponad dwukrotnie zapotrzebowanie nieaktywnego kowalskiego.
Czym są odżywki białkowe?
Odżywki i suplementy proteinowe to inaczej białko w proszku. Suplementy diety według przepisów prawa są środkami spożywczymi, których zadaniem jest wsparcie naszych starań o urozmaicenie i prawidłowe zbilansowanie diety. Nie zastępują żywności konwencjonalnej, ale mogą obok niej występować – i tutaj proteiny w proszku sprawdzają się idealnie. Uzupełniają białko w całodziennej racji pokarmowej i/lub w konkretnym posiłku.
Po co używać odżywki białkowej?
Powodów po sięgnięcie po białko w sklepie z odżywkami może być wiele. Do najważniejszych możemy zaliczyć problemy z „przejedzeniem” odpowiedniej ilości produktów białkowych – z czysto praktycznych pragmatycznych względów – gdy ktoś niespecjalnie przepada za mięsem, nabiałem czy innymi wysokobiałkowymi produktami spożywczymi – odżywka białkowa może mu pomóc.
Innym powodem może być kwestia oszczędności czasu i bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Na dworze skwar, Tobie niespecjalnie uśmiecha się wozić ze sobą akumulatorową lodówkę turystyczną, a posiłek obiadowy lub nawet zwykła kanapka z szynką trzymana przez cały dzień w samochodzie może „otrzymać drugie życie”. W takich wypadkach białko w proszku sprawdza się idealnie – przygotowujesz w razie potrzeby i nie martwisz się o własne bezpieczeństwo.
Jeszcze innym zależy przede wszystkim na poprawie tempa przyrostów i regeneracji – szybkostrawne proteiny przyjmowane niedługo po zakończonym treningu idealnie wspomagają te procesy.
Wszystkim natomiast zależy w dużej mierze na wygodzie. Nie szukasz otwartego sklepu, nie zajmujesz się przygotowaniem posiłku po treningu, nie zastanawiasz się czy sos nie kapnie na ulubioną koszulę w której za moment jedziesz do klienta – wyciągasz shaker, dodajesz wody, mieszasz i… gotowe!
Jak używać protein w proszku?
Przede wszystkim zależnie od potrzeb. Tak jak witamin i minerałów nie powinno przyjmować się „prewencyjnie byle nie zabrakło”, tak izolatu białka serwatkowego czy innych rodzajów odżywki dla sportowców nie powinniśmy spożywać jeżeli nie zachodzi taka potrzeba. Upewnij się czy potrzebujesz więcej białka, sprawdź czy nie możesz uzyskać go z klasycznych posiłków, rozważ możliwości i dopiero wtedy sięgaj po porcję odżywki.
Klasyczna porcja odżywki wynosi 30 lub 50g, jednak uzależniaj to od swoich potrzeb.
Artykuł sponsorowany