Zdrowie zaczyna się na talerzu. Dieta obfitująca w przetworzone i bardzo tłuste dania, takie jak kotlety schabowe czy mielone polewane zawiesistymi sosami, lub – co jeszcze gorsze – składająca się wyłącznie z przekąsek w stylu chipsów bądź słodyczy, po prostu nie może iść w parze dobrym stanem psychicznym i dobrym stanem fizjologicznym. Jedynie ta naprawdę zdrowa żywność ekologiczna jest w stanie zatroszczyć się od wewnątrz o organizm. A zdrowa to znaczy jaka?
Czym jest zdrowa żywność?
Za zdrową żywność na pewno można uznać wszystkie produkty naturalne, które nie będą zawierać w sobie żadnych sztucznych (i często toksycznych) środków przeznaczonych do przyspieszania uprawy bądź ochrony roślin. Są to związki zaliczane do grupy pestycydów. Dobra żywność nie powinna ich zawierać, tak jak i zresztą nie powinna składać się z syntetycznych nawozów, polepszaczy smaku, aromatów, konserwantów i barwników. Odpowiednie dla organizmu jedzenie to to, które jest produkowane przy użyciu naturalnych metod. Do jego wytworzenia nie potrzeba żadnych specjalistycznych technik. Proces odbywa się zatem w zgodzie z naturą i w zgodzie z samym człowiekiem.
Żywność ekologiczna to także ta sprzedawana w sklepach ze zdrowymi produktami. A czym właściwie się ona charakteryzuje? Otóż zdrowa żywność przede wszystkim nawożona jest ekologicznymi i naturalnymi nawozami, czyli głównie kompostownikiem, rzadziej obornikiem. Ludzie przez większość czasu zajmują się nią sami. Nie używają przy niej wymyślnych maszyn i narzędzi, więc własnymi rękami wyrywają chwasty, zamiast zastosować specjalne środki chemiczne.