Cytrulina to bardzo popularny składnik przeróżnych preparatów dla sportowców. Można go odnaleźć także w owocach. Jest wręcz uwielbiany przez osoby, które czynnie trenują i chcą dobrze wyglądać. O czym zatem mowa w praktyce? Podpowiadamy.
Czym jest cytrulina?
Cytrulina jest aminokwasem niebiałkowym, a także pochodną ornityny. Wchodzi w skład wielu preparatów dla sportowców, ale występuje również w naturalnej żywności. Naturalnie jest wytwarzana bowiem przez jelita oraz wątrobę. Pozwala również na przekształcanie amoniaku w mocznik wraz z innymi substancjami, które biorą udział w cyklu Krebsa.
Składnik ten występuje w dużej ilości w arbuzie, a szczególnie w jego centralnej części oraz skórce. Każda odmiana ma jednak inną zawartość tego składnika. Cytrulinę można znaleźć również w dyni, melonie, tykwie czy ogórkach. Są to jednak produkty o nieco mniejszej zawartości tego składnika. Z tego powodu występuje ona najczęściej w formie odżywek stworzonych z myślą o sportowcach.
Cytrulina – na czym polega jej działanie?
Cytrulina działa pozytywnie na wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie. Przydaje się ona głównie osobom aktywnym, które chcą poprawiać swoje osiągnięcia. Działanie cytruliny to między innymi: zwiększanie syntezy ATP, rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz szybsze usuwanie kwasu mlekowego i amoniaku.
Ponadto cytrulina pomaga w regeneracji, dlatego jest ceniona przez osoby, które trenują dużo i często. Dawkowana odpowiednio może również zwiększać wytrzymałość organizmu, przesuwając w czasie moment zmęczenia. Dokładne działanie tej substancji zależy jednak od indywidualnego przypadku. Prowadzone badania mają na celu wykazać, czy cytrulina jest pomocna dawkowana w pojedynkę, czy może wykazuje lepsze właściwości w połączeniu z innymi składnikami.
Cytrulina – dlaczego dobrze stosować ją podczas chorób?
Cytrulina jest wykorzystywana głównie przez sportowców, jednak znajduje ona swoje zastosowanie również w dietach osób chorych na różne schorzenia, jak chociażby cukrzyca. W tym przypadku ma ona za zadanie chronić nerki i wpływać na ich prawidłowe funkcjonowanie.
Jest przydatna także w diecie osób, które przebyły operację wątroby czy trzustki. Dzięki temu aminokwasowi można przyspieszyć tracenie zbędnych kilogramów. Osoby po zabiegach wolniej przybierają na wadze, a często wręcz chudną. Cytrulina przydaje się także w przypadku chorych na schorzenia związane z sercem czy nadciśnienie tętnicze. Konieczne jest jednak przyjmowanie jej zgodnie z zaleceniami producenta. Zbyt duża dawka może mieć bowiem negatywny wpływ na ludzki organizm.
Artykuł sponsorowany