Mnóstwo osób często zastanawia się jaką zastosować dietę, aby móc w końcu cieszyć się smukłą sylwetką. Warto wypróbować skuteczną dietę odchudzającą Montignaca, która to opiera się na założeniu, że przyczyną nadwagi jest gwałtownie podnoszący się poziom cukru we krwi. Wówczas to nadmiar glukozy jest pobierany przez komórki tłuszczowe, które zaczynają się dzielić, a następnie gromadzą w sobie duże pokłady tłuszczu. Stosując tę dietę można spożywać tylko produkty o niskim indeksie glikemicznym, które to nie wywołują tego typu reakcji.

Dieta Montignaca – zasady stosowania

W diecie tej jakość produktów jest ważniejsza od ilości spożywanego pokarmu. Podstawę stanowią produkty o niskim indeksie glikemicznym, których to wcale nie trzeba spożywać w ograniczonych ilościach, aby stracić zbędne kilogramy. Stosując tę dietę nie wolno spożywać produktów o indeksie glikemicznym (IG) powyżej 50. Wśród nich znajdują się: ziemniaki, biała mąka, kukurydza, biały ryż, cukier, białe pieczywo,, cukierki, ciastka, słodzone konfitury, banany, miód, suszone owoce, piwo oraz frytki.
Jej twórca – doktor Michael Montigniac obalił dotychczasowy mit, że podstawowym warunkiem utraty zbędnych kilogramów jest liczenie kalorii, co często jego zdaniem prowadzi do efektu jojo.

Co spożywać stosując dietę Mintgniaca?

Twórca tej diety wyszczególnia produkty, które to są dozwolone podczas stosowania tej diety. Podstawę stanowią:

– zielone warzywa, pomidory i czosnek,
– chleb z otrębami,
– makaron razowy al dente,
– chude ryby
– chude mięso,
– odtłuszczony nabiał,
– owoce tj. brzoskwinie, grejpfrut,
– soja, soczewica, fasolka i groch.

Ogromną zaletą tej diety jest fakt, że podczas jest stosowania nie ma potrzeby głodzenia się, a w jej menu znajdują się wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jest ona wskazana dla osób, które są chore na cukrzycę lub mają zwiększone ryzyko zachorowania na tę chorobę.
Z kolei istotną wadą diety Montignaca jest konieczność ciągłego kontrolowania indeksu glikemicznego, co dla niektórych osób może być dość uciążliwe.

Etapy diety Montigniaca

Dieta ta składa się z dwóch istotnych etapów. W pierwszym z nich następuje proces odchudzania i powinien on trwać nie krócej niż ok. 2-3 miesiące. Przez ten czas zakazane jest łączenie posiłków tłuszczowych i węglowodanowych. W pierwszym etapie diety Montignaca należy zawsze pamiętać o określonych zasadach, wśród których można wymienić:

– dbanie o to, aby zjadać 1,5 g białka na każdy kilogram masy ciała,
– dbanie o to, aby przerwy pomiędzy poszczególnymi posiłkami nie były krótsze niż 3 godziny,
– pamiętanie o tym, aby nie opuszczać żadnego posiłku, a więc jeść obfite śniadanie, normalny obiad oraz delikatną kolację.
– kupowanie makaronów z pszenicy durum oraz przyrządzanie je w taki sposób, aby były ugotowane na półtwardo,
– zjadanie surowych owoców pół godziny przed posiłkiem lub 3 godziny po posiłku
– picie pomiędzy posiłkami dużej ilości wody mineralnej,
– niespożywanie mocnej kawy.

Drugi etap diety to stabilizacja. Wówczas należy pamiętać o sporadycznym łączeniu produktów węglowodanowych z tłuszczami. Na tym etapie można od czasu do czasu spożywać produkty, których indeks glikemiczny wynosi powyżej 50. Dieta ta pozwala zgubić zbędne kilogramy bez konieczności uciążliwego głodzenia się.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here